Hozzávalók:
2 nagy csokor medvehagyma (egy csokor kb. ami lazán belefér a
mutatóujjad és a hüvelykujjad által alkotott karikába)
15 dkg túró
1 evőkanál repceolaj vagy napraforgó olaj
1 dl natúr joghurt (sűrű, zsíros, lehet házi)
5-8 dkg füstölt sonka vagy füstölt sajt (karakteres ízű)
1 csapott mokkáskanál Vegeta
Eszközök:
vágódeszka, közepes méretű éles kés (nem recés), botmixer és hozzá
való keverőtál, evőkanál, mokkáskanál, kávékanál, egy nagyobb munkafelület
(lapostányér vagy nagyobb vágódeszka), egy nagyobb öblös tál a medvehagymák
tárolásához, tányér a tálaláshoz (egy jó nagy lapos/hosszúkás vagy két
kistányér), folpack, konyhai mérleg, papírtörlő
A medvehagyma tekercs három részből áll: medvehagyma levélből, a
beletöltött medvehagyma krémből és a krém közepébe tett sajtból/vagy sonkából.
1. Levelek: Első lépésben mossuk meg/öblítsük le a medvehagymákat a
mosogatónál, folyó vízben. Általában nem túl koszos, nem is földes így nem kell
vele sokat bajlódni. Lehet hideg, langyos vagy meleg vízzel. Ezután beletesszük
őket egy nagyobb edénybe és átválogatjuk: kb. a fele megy a töltelékbe, az arra
alkalmasabb leveleket pedig megtöltjük.
A medvehagyma levél akkor a legalkalmasabb a töltésre,
ha:
- nem túl nagy (nem férne bele a falat a szánkba),
- nem túl kicsi (kevés lenne hozzá a töltelék vagy
kibuggyanna belőle),
- nem túl keskeny (kevés lenne
hozzá a töltelék),
- nem hajlik túlzottan hátra (nehéz lenne megtölteni
és felcsavarni).
A töltésre váró levelek kiálló rövid szárát tövig levagdossuk és a töltelékbe
szánt levelekhez tesszük a vágódeszkára.
2. Töltelék: A töltelékbe kerülő leveleket kb. 2 mm-es csíkokra vágjuk
(a kés merőleges a levelek szálirányára). Nem kell finomra, a vágás egy részét
a botmixer végzi helyettünk. A medvehagymákat beleszórjuk a botmixer edényébe
és hozzátesszük a túrót, a joghurtot, a Vegetát és az olajat. A botmixerrel
pépesítjük. Nem kell teljesen homogénre passzírozni (ne olyan legyen, mint a
krémtúró), maradjanak benne túró rögök és medvehagyma csíkok is. Ezután
megkóstoljuk és tovább ízesítjük. Ha túl erős, adhatunk hozzá túrót, vagy
joghurtot. Ha nem elég ízes, tehetünk bele még egy kis Vegetát. Ha folyós, a
túró besűríti, ha túl sűrű, akkor mehet bele még joghurt vagy olaj. Lágy, de
nem túl folyós masszát kell kapnunk. Repce olajat használtam, és olíva olajat legközelebb
sem tennék bele, mert annak túl határozott íze van egy ilyen lágy töltelékbe.
3. A sonka vagy sajt: Én termelőtől vett házi füstölt sonkát
használtam, amin alig volt zsír. Szerintem a lágy krémhez jól illik valamilyen
karakteresebb, füstölt íz (akár egy darabka csípős kolbász). Bármit is töltünk
bele, hosszúkás darabokra kell vágnunk. Hossza kb. a medvehagymák szélessége,
magassága pedig 2-3 mm. (Kb. Mint két karika vákuum csomagolt szalámi egymásra
téve). Szélessége, mint a kisujjunk. Ne legyen túl nagy, mert akkor túl nagy
lesz a falat és félő, hogy nem fér a szánkba vagy elnyomja a medvehagyma ízét.
A töltés:
A medvehagyma leveleket kitesszük sorba magunk elé, a rajtuk maradt
vízcseppeket gondosan leitatjuk papírtörlővel (a víz túl folyóssá teheti a
krémet). A levelük hegye/teteje legyen tőlünk távolabb, hosszába fektessük a
leveleket, fonákkal lefelé. Egy kiskanálra tegyünk krémet, majd helyezzük rá a
medvehagyma levélre kb. kétujjnyira a levél tetejétől (ahol már elkezd a levél
kiszélesedni). A krém közepébe nyomjuk a sajtot/sonkát. Megfogjuk a levél
tetejét, ráhajtjuk a töltelékre és felgöngyölítjük magunk felé. Ne legyen túl
szoros, ne buggyanjon ki a krém kétoldalt, de ne is legyen laza, mert akkor a
krém kifolyhat. A levél teteje csavaráskor a túrókrémen ne érjen túl – ez megnehezíti
a feltekerést. Az első falatot hamm, bekapjuk. Megkóstoljuk és megállapítjuk,
hogy a krém – levél aránya jó volt-e. Ha igen, akkor mindvégig kb. ugyanannyi
krémet teszünk töltéskor a kiskanalunkra. Ha túl füves íze volt, akkor tegyünk
több krémet, ha alig fért a szánkba a falat, akkor a krém túl sok volt.
Tálalás:
Az elkészült tekercseket tányérra tesszük úgy, hogy a levél legalja/legvége
mindig a tányér alján legyen. Ha nem így tesszük le, akkor a levél alja részénél meglazul, lepöndörödik és nem
egymás mellé, hanem egymásra kerülnek a levelek. Ez azért baj, mert egy tekercs
kivételekor kiránthatunk egy másikat, ami szétjön, maszatolódik stb. Nem
szükséges behűteni, azonnal fogyasztható. Kínáljunk hozzá pirítóst, kifli karikát
vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kis kenyér szeleteket. Pár tekercs
megérte nálunk a másnap reggelt, finom volt, de nem volt annyira friss az íze,
mint előző este. Nem ez az étel, aminek jót tenne egy kis hűtőben pihenés, sőt.
Vendégváráskor ezt nem érdemes előző este készíteni. Ha mégis megmarad,
folpackkal takarjuk be.
...és a legjobb medvehagymát a Mecsekben lehet beszerezni:)
VálaszTörlés