2013. május 5., vasárnap

A blog - receptek "tökkezdőknek"



A recepteket azoknak írom, akik (még) nem tanultak (meg) főzni. Akiket nem tanítottak meg, nem mutatta meg senki a fortélyokat, fogásokat, nem jártak szakácsiskolába. Akik a hajukat tépik az olyan kifejezésektől, mint a „fehéredésig”, „annyi lisztet, amennyit felvesz”, „aranysárgára pirítjuk” vagy „amíg el nem főtte a levét”. Hiányzik egy jó weboldal, egy fórum vagy egy szakácskönyv azoknak, akik „tökkezdők”. A Nullás szintről indulóknak – mint én.

Folyamatosan gyakorolok, olvasok, ismerkedem – főzéssel, ízekkel, ételekkel, alapanyagokkal, receptekkel. Megpróbálok megfőzni vagy megsütni valamit, aztán megírom a saját receptemet a „tökkezdőknek”. Lépésről lépésre, minden egyes fázist, eszközt és mozdulatot körülírva. Felhívva a figyelmet a veszélyekre és buktatókra. Közzéteszem és bízom benne, hogy az olvasóknak már elsőre is meglesz a sikerélmény. Következő alkalommal pedig már bárki a maga ízlésre formálhatja az ételt, továbbgondolhatja vagy egyszerűsítheti.

A receptjeim szájba rágósak, terjengősek lesznek. A megfogalmazással senkit nem szeretnék megsérteni, nem nézek senkit ostobának vagy kétbalkezesnek, netán fantáziátlannak. Ha haladó szakács vagy, akkor szerintem ne az én receptjeimet nézegesd, mert sokkal hosszabbak, mint egy átlagos recept és elmegy a kedved a főzéstől, mire végigolvasod. A blog írással pont ennek az ellenkezőjét szeretném elérni.

Írni fogok a főzéshez kapcsolódó élményekről is. Emberekről, akik szemléletformáló hatással voltak rám vagy egy-egy mondatuk ott cseng a fülemben főzés közben. Remélem, hogy másokat is megérintenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése