avagy a csirke combik és a
színes zöldségek története
Bő egy éve járunk a kislányokkal egy katolikus baba-mama klubba a
közeli plébánia kertjébe. Játszunk, barátkozunk, beszélgetünk, mindhármunknak
jó kis kikapcsolódás. Ebben a klubban szokás, hogy az oda járó anyukák segítik
egymást egy új kisbaba születésekor. A kismama kérésére megszervezik egymás
közt, hogy a szülést követő időszakban mikor ki főz és visz ebédet az újdonsült
anyukának, esetleg az apukának és nagytesó(k)nak. Nagyon szép szokás és kedves
gesztus. Elsősorban nem arról szól, hogy nehogy éhezzen a család. Természetesen
minden gyakorlott anyuka meg tudná oldani a főzést akár már az elején is, vagy
jutányos áron rendelhetne napi menüt számtalan házhoz is szállító cégtől. Szívvel-lélekkel főzni jó, az így készült ebédet jobban esik fogyasztani. Ez a gesztus a barátságról szól, egy régi
hagyomány ápolásáról és tovább örökítéséről a következő generáció számára. Egy
kétmilliós nagyvárosban, ahol minden rohan, az életünk egy része magától
értetődően on-line zajlik, jól esik bele kapaszkodni ebbe a régi, több száz éves
és nagyon is emberi intézménybe. A klubban a tagok persze időnként cserélődnek,
és lehet, hogy akitől én kaptam, annak én már nem fogok tudni viszonozni, és akinek
én főzök, az majd egy következő évben segít ki egy másik családot. Nekem is jól
esett Róza születésekor egy tál zöldbab leves és túrógombóc. Akkora adagot
kaptunk, hogy két ebédre is jutott belőle, így felszabadult két délelőttöm.
Idén én is jelentkeztem egyszer komatál készítésre, szívet melengető élményeim
voltak ezzel kapcsolatban. Meg is írtam a baba klub levelező listájára abban
reménykedve, hogy további bátor jelentkezők is akadnak a beszámolóm hatására.
Íme:
„Szerencsére januárban egészségesek voltak a lányaim, Róza is
átalussza az éjszakákat, már nem szoptatok és kezdem visszanyerni a régi
formámat. Gondoltam hát, itt az ideje viszonozni a baba-mama klubtól kapott
sok-sok örömet és támogatást. Jelentkeztem komatál készítésre!!! (Ez azért nagy
dolog, mert nem igazán szeretek főzni és csak kb. bő egy éve főzök rendszeresen
itthon.) Nagyon vártam, hogy végre rám kerüljön a sor. Gondosan megterveztem a
menüt, egy sokszor főzött kipróbált sütőtök krémleves és sült csirkecomb párolt
répával, céklával és krumplival. Ezek egyike sem puffaszt, a három párolt
zöldség pedig jól mutat a tányéron - egyben színterápia is a szülés utánra a
kismamának :) Csak hétfői napra mertem feliratkozni, mert féltem, hogy ha hét
közben délelőtt egyedül leszek a lányokkal, akkor nem tudok úgy odafigyelni,
nem készülök el időben, ideges leszek, odaégetem, elfűszerezem stb. Így a főzést vasárnap estére időzítettem.
Szombat este elmentem bevásárolni. Legnagyobb sajnálatomra épp csirkecomb akciót
tartott az Interspar, már messziről a képembe ordított az akciót hirdető
óriásplakát. Ajjajj… a félelmem
beigazolódott, a gyanúsan akciós árért gyakorlatilag csak miniatűr combokat
árultak. Jó mérges lettem, mert másik boltba már nem akartam átmenni, de ilyen
mini csirkecombokat nem lehet komatálba küldeni, kérem szépen! A pultnál szerencsémre
készségesen megmutatták, hogy melyik ládában találom az előre csomagolt tanyasi
csirkecombokat. Hurrá! Guszta is, friss is, csak kevéske... Az utolsó tálcákat
hoztam el. Azért jutott mindenkinek egy-egy combi, és Luca ebének is maradt
hétfőre. Vasárnap este Rózát az Apukájára bíztam, Lucát pedig bevontam a
konyhai rejtelmekbe. Először is elmeséltem neki, hogy Móniéknál baba született.
Móniék közzétettek a babáról egy sor fotót, amit közösen megnéztük a laptopon. Elmondtam,
hogy a kicsi baba szopizik, és van két nagyobb testvére is, Móninak nagyon sok
a dolga. Elmeséltem, hogy az Apukának, Móninak és a kis Barninak (akivel ő is
szokott játszani a templomkertben) küldjük az ebédet. Aztán irány a konyha!
Luca sok feladatot kapott, így csak kicsit hátráltatott és remek közös
élményünk volt. Luca mosta a zöldségeket, olajozta a húst, fűszerezett,
figyelt, magyarázott, szárazra törölte a répákat stb... Nagyon élveztük és
biztos vagyok benne, hogy megértette a dolog lényegét :) Végezetül kerestem egy
mókás hóemberes képeslapot, amire írtunk és rajzoltunk, borítékba tettük.
Elmondtam Lucának, hogy Móni férje fog jönni hozzánk reggel, csöngetni fog és
odaadjuk neki azt, amit készítettünk, ő pedig átadhatja a képeslapot. Így
reggel Luca nem ijedt meg a vendég érkezésekor, és a kis Barninak adta oda a
képeslapot. Nagyon jó érzés volt, hogy Móni küldött egy köszi smst és megírta,
hogy ízlett nekik az ebéd. Olyan jó volt ezt tervezgetni, együtt főzni és egész
nap egy kicsit izgulni, hogy vajon tényleg jól sikerült-e... Köszönöm az
élményt, remélem, hogy kedvet csináltam hozzá másoknak is. Én még egyszer
biztosan fogok küldeni Móninak komatálat!”
Jó lenne, ha a komatálazás minél több közösségben újra elterjedne. Nem
csak a szüléskor hasznos egy tál szeretettel készített és házhoz vitt ebéd,
hanem pl.: influenza idején, vizsgaidőszakban, vagy egy idős szomszédnak télvíz
idején, szakítás után, vagy éppen lakásfelújításkor. Szerintem még soha senki
nem sértődött meg azon a kérdésen, hogy „Komám, vihetek-e neked ebédet holnap?
Látom, hogy nagyon beteg/elkeseredett/magányos/tetőtől-talpig tapétaragasztós
vagy…”
(A komatál második fogását közzéteszem hamarosan - amint ismét elkészítem,
és mindent pontosan lejegyzek közben.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése