2013. május 19., vasárnap

A világ legegyszerűbb túrós pogácsája



 Ezt a túrós süti receptet a Nők Lapja Konyha 2012. decemberi számában találtam (24. o.). Az eredeti recept címe: szezámos sós rudak. Az alapja egy sós túrós egyensúlytészta, nagyon könnyű elkészíteni, ha nem égetjük oda, gyakorlatilag lehetetlen elrontani. De vigyázat! Ez a süti egy egyszerű lélek – ennek megfelelően ne legyenek vele szemben túlzott elvárásaink! Készíthetünk belőle pogácsát, stanglit, rudacskákat, formaszaggatóval egyéb figurákat, vagy „párnapogit”. A párna pogi Lucától származik, a derelyevágóval szaggatott négyzet alakú, cakkos szélű pogácsát nevezi így. Langyosan a legfinomabb.

Hozzávalók: 25 dkg liszt (sima fehér liszt, a bolt alsó polcáról tökéletes, BL55), 25 dkg kocka margarin (nem vaj, és nem is nem a kenyérre kenős), 25 dkg túró, 2 kiskanál só, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál tej, 3 evőkanál szezámmag

Kellékek: konyhai mérleg, egy keverőtál (szája akkora, mint egy nagytányér, magassága, mint a kézfejed, ha leteszed a tál mellé az asztalra), evőkanál, kiskanál, életlen nem recés kenőkés, gyúródeszka vagy műanyag alátét, sodrófa, két kisebb tálka, kínáló tál bele szép szalvéta, húsfordító lapát (hosszú fémnyelű cucc, melynek hajlított végén egy hosszúkás lyukakkal ellátott tenyérnyi méretű lap van), két nagyobb tepsi, sütőpapír, kenőecset, formák a szaggatáshoz (vagy éles kés, pogácsaszaggató, derelyevágó, pohár)

Amint rászánjuk magunkat, hogy hozzálátunk megsütni ezt a sütit, elővesszük a kockamargarint és kint hagyjuk, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletűre.  Elővesszük a konyhai mérleget, rátesszük a keverőtálat és kimérünk 25 dkg lisztet. Hozzáadjuk a sót, összekavarjuk az ujjunkkal. Ezután hozzámorzsoljuk a túrót. Ha már egy picit lágyabb a margarin, azt is hozzátesszük: egyik kezünkben a kenőkés, másikban a kocka, és az egészet beledaraboljuk a keverőtálba. A kockák kb. akkorák legyenek, mint egy Melba kocka. Ha ez megvan, akkor kézzel szépen elkezdjük összedolgozni a tésztát. Nem kell agyongyúrni, de 4-5 percig biztos eltart, amíg a margarin egy kicsit felmelegszik, és a tészta összeáll egy nagy ragadós bucivá. Álljunk ellen e kísértésnek és ragadóssága ellenére se tegyünk hozzá több lisztet! Amíg előkészítjük a terepet a süti formázásához, betesszük a tésztát keverőtálastul pár percre a hűtőbe. Nem szükséges lefedni.

Elővesszük a gyúródeszkát, ha az nincs, akkor egy nagyobb műanyag tányér alátétet, de akár a konyhabútor műmárvány utánzatú munkafelülete is megteszi. Rászórunk egy marék lisztet és odakészítjük a további kellékeket: a sodrófát, a formaszaggatókat (esetleg vonalzót, derelyeszaggatót, pizza vágót, kis poharat). Előveszünk két nagy méretű tepsit (aminek akkora a felülete, mint a sütő belsejének az alja) és méretre szabjuk belé a sütőpapírt. A tepsiket is a munkafelület közelébe tesszük. Egy kis tálkában összekeverünk 2 evőkanál tejfölt és 1 evőkanálnyi tejet, és odakészítjük mellé a kenőecsetet. (Vagy keresünk a hűtőben egy maradék fél pohár tejfölt, felhígítjuk egy-két evőkanál tejjel.) A szezámmagot egy kisebb tálkába készítjük. Most begyújtjuk a sütőt. Az én nagyon egyszerű gázos sütőmön csak 3 fokozat van, ehhez a sütihez a közepes lángot használom előmelegítés gyanánt. A sütőm alulról süt és nincsenek rajta extra funkciók. (Az eredeti recept 180 fokos sütőt ír.)

Mostanra már alig várjuk, hogy végre játszhassuk! Vegyük hát elő magát a tésztát. Kb. a felét vagy a harmadát tegyük rá a deszkára, lisztezzük meg a sodrófát és nyújtsuk ki szabálytalan amőba alakúra. Ha a stangli formát választjuk, akkor törekedjünk arra, hogy egy szabályosabb téglalap alakot kapjunk. A vastagsága: kicsit kisebb, mint amekkorát szeretnél majd enni, kb. 1-2 cm. Ha formákat szabsz, akkor lehetnek kicsit vékonyabbak, ha stanglit sütsz, akkor legyen vastagabb. A lényeg, hogy egy tepsibe nagyjából egyforma vastag és egyforma alapterületű sütik kerüljenek. A kiszaggatott formákat egymás mellé rendezzük a tepsiben, mehetnek szorosan egymás mellé, mert fölfelé fognak növekedni, oldal irányba nem. Megkenjük őket vékonyan a tejes tejföllel, és megszórjuk a szezámmaggal. Kb. 18-22 perc alatt sül meg a közepes lángon (az eredeti recept szerint 180 fokon). A stanglinak kevesebb idő kell, a nagyobb formáknak több. Ügyeljünk rá, hogy az alja ne égjen meg, de a teteje egy kicsit megpiruljon (vagyis helyenként csillogós sötétbarna foltocskák jelenjenek meg rajta). Akkor érdemes kukucskálni a sütőbe, amikor már kellemes sós süti illat lengi be a konyhát. Olyan illat, amire jól esik hazaérkezni. Ha megsült, kivesszük a tepsit és azonnal leszedjük róla a sütiket a konyhai sültfordító lapát segítségévelés a kínáló tálra szórjuk. Ha kicsit már hűlt, akkor szépen elrendezzük a kezünkkel. Megcsináljuk a második adagot is. A második adagnál már mindig másképp működik a sütő, mint az elsőnél. Még ha a formák tökéletesen egyformák is, a második adagnál mindig az illatra és a látványra hagyatkozzunk, ne pedig az első adag sütési idejére!

Ha sikerült a süti és ízlett, következő alkalommal már megpróbálhatod variálni: teszel a tetejére mákot, szotyit (héj nélkül!), egész köménymagot. Készíthetsz egy tepsi be szezámos stanglit, a másikba tökmagos párna pogit. Két különböző alakú tálba tedd, különböző színű szalvétát tégy alá. A vendégek meg majd alig győzik mondogatni, hogy kezdő léted ellenére milyen ügyes vagy, hogy kétféle sósat is sütöttél! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése