Ezt a túrós süti receptet a Nők Lapja Konyha 2012. decemberi számában
találtam (24. o.). Az eredeti recept címe: szezámos sós rudak. Az alapja egy
sós túrós egyensúlytészta, nagyon könnyű elkészíteni, ha nem égetjük oda,
gyakorlatilag lehetetlen elrontani. De vigyázat! Ez a süti egy egyszerű lélek –
ennek megfelelően ne legyenek vele szemben túlzott elvárásaink! Készíthetünk
belőle pogácsát, stanglit, rudacskákat, formaszaggatóval egyéb figurákat, vagy „párnapogit”.
A párna pogi Lucától származik, a derelyevágóval szaggatott négyzet alakú,
cakkos szélű pogácsát nevezi így. Langyosan a legfinomabb.
Hozzávalók:
25 dkg liszt (sima fehér liszt, a bolt alsó polcáról tökéletes, BL55), 25 dkg
kocka margarin (nem vaj, és nem is nem a kenyérre kenős), 25 dkg túró, 2
kiskanál só, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál tej, 3 evőkanál szezámmag
Kellékek: konyhai mérleg, egy keverőtál (szája akkora, mint egy
nagytányér, magassága, mint a kézfejed, ha leteszed a tál mellé az asztalra),
evőkanál, kiskanál, életlen nem recés kenőkés, gyúródeszka vagy műanyag alátét,
sodrófa, két kisebb tálka, kínáló tál bele szép szalvéta, húsfordító lapát
(hosszú fémnyelű cucc, melynek hajlított végén egy hosszúkás lyukakkal ellátott
tenyérnyi méretű lap van), két nagyobb tepsi, sütőpapír, kenőecset, formák a
szaggatáshoz (vagy éles kés, pogácsaszaggató, derelyevágó, pohár)
Amint rászánjuk magunkat, hogy hozzálátunk megsütni ezt a sütit, elővesszük
a kockamargarint és kint hagyjuk, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletűre. Elővesszük a konyhai mérleget, rátesszük a keverőtálat
és kimérünk 25 dkg lisztet. Hozzáadjuk a sót, összekavarjuk az ujjunkkal.
Ezután hozzámorzsoljuk a túrót. Ha már egy picit lágyabb a margarin, azt is
hozzátesszük: egyik kezünkben a kenőkés, másikban a kocka, és az egészet
beledaraboljuk a keverőtálba. A kockák kb. akkorák legyenek, mint egy Melba
kocka. Ha ez megvan, akkor kézzel szépen elkezdjük összedolgozni a tésztát. Nem
kell agyongyúrni, de 4-5 percig biztos eltart, amíg a margarin egy kicsit
felmelegszik, és a tészta összeáll egy nagy ragadós bucivá. Álljunk ellen e
kísértésnek és ragadóssága ellenére se tegyünk hozzá több lisztet! Amíg
előkészítjük a terepet a süti formázásához, betesszük a tésztát keverőtálastul
pár percre a hűtőbe. Nem szükséges lefedni.
Elővesszük a gyúródeszkát, ha az nincs, akkor egy nagyobb műanyag
tányér alátétet, de akár a konyhabútor műmárvány utánzatú munkafelülete is
megteszi. Rászórunk egy marék lisztet és odakészítjük a további kellékeket: a
sodrófát, a formaszaggatókat (esetleg vonalzót, derelyeszaggatót, pizza vágót,
kis poharat). Előveszünk két nagy méretű tepsit (aminek akkora a felülete, mint
a sütő belsejének az alja) és méretre szabjuk belé a sütőpapírt. A tepsiket is
a munkafelület közelébe tesszük. Egy kis tálkában összekeverünk 2 evőkanál
tejfölt és 1 evőkanálnyi tejet, és odakészítjük mellé a kenőecsetet. (Vagy
keresünk a hűtőben egy maradék fél pohár tejfölt, felhígítjuk egy-két evőkanál
tejjel.) A szezámmagot egy kisebb tálkába készítjük. Most begyújtjuk a sütőt. Az
én nagyon egyszerű gázos sütőmön csak 3 fokozat van, ehhez a sütihez a közepes
lángot használom előmelegítés gyanánt. A sütőm alulról süt és nincsenek rajta
extra funkciók. (Az eredeti recept 180 fokos sütőt ír.)
Mostanra már alig várjuk, hogy végre játszhassuk! Vegyük hát elő magát
a tésztát. Kb. a felét vagy a harmadát tegyük rá a deszkára, lisztezzük meg a
sodrófát és nyújtsuk ki szabálytalan amőba alakúra. Ha a stangli formát
választjuk, akkor törekedjünk arra, hogy egy szabályosabb téglalap alakot kapjunk.
A vastagsága: kicsit kisebb, mint amekkorát szeretnél majd enni, kb. 1-2 cm. Ha
formákat szabsz, akkor lehetnek kicsit vékonyabbak, ha stanglit sütsz, akkor
legyen vastagabb. A lényeg, hogy egy tepsibe nagyjából egyforma vastag és
egyforma alapterületű sütik kerüljenek. A kiszaggatott formákat egymás mellé
rendezzük a tepsiben, mehetnek szorosan egymás mellé, mert fölfelé fognak
növekedni, oldal irányba nem. Megkenjük őket vékonyan a tejes tejföllel, és
megszórjuk a szezámmaggal. Kb. 18-22 perc alatt sül meg a közepes lángon (az
eredeti recept szerint 180 fokon). A stanglinak kevesebb idő kell, a nagyobb
formáknak több. Ügyeljünk rá, hogy az alja ne égjen meg, de a teteje egy kicsit
megpiruljon (vagyis helyenként csillogós sötétbarna foltocskák jelenjenek meg
rajta). Akkor érdemes kukucskálni a sütőbe, amikor már kellemes sós süti illat
lengi be a konyhát. Olyan illat, amire jól esik hazaérkezni. Ha megsült,
kivesszük a tepsit és azonnal leszedjük róla a sütiket a konyhai sültfordító
lapát segítségévelés a kínáló tálra szórjuk. Ha kicsit már hűlt, akkor szépen
elrendezzük a kezünkkel. Megcsináljuk a második adagot is. A második adagnál
már mindig másképp működik a sütő, mint az elsőnél. Még ha a formák tökéletesen
egyformák is, a második adagnál mindig az illatra és a látványra hagyatkozzunk,
ne pedig az első adag sütési idejére!
Ha sikerült a süti és ízlett, következő alkalommal már megpróbálhatod
variálni: teszel a tetejére mákot, szotyit (héj nélkül!), egész köménymagot.
Készíthetsz egy tepsi be szezámos stanglit, a másikba tökmagos párna pogit. Két
különböző alakú tálba tedd, különböző színű szalvétát tégy alá. A vendégek meg
majd alig győzik mondogatni, hogy kezdő léted ellenére milyen ügyes vagy, hogy kétféle
sósat is sütöttél! ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése