Hozzávalók:
1 nagyobb, vagy 2 egészen pici zsenge bébitök
2 savanykás alma
1 nagy marék dió
1 kiskanál olívaolaj (nem az extra szűz, hanem a főzős)
1 kiskanál méz
1 csipet só
pár csepp citromlé (frissen facsart, valódi citromból)
Eszközök:
V-gyalu vagy más reszelő, zöldséghámozó, kis és nagy éles
kés, kis vágódeszka, egy nagy salátás tál, egy kiskanál, saláta
keveréséhez egy villa, egy kisebb serpenyő, fakanál
Ez a
saláta nagyon egyszerű és nagyon finom. Egyetlen titka van, az elengedhetetlen
hozzávaló: egy vagy két formás dundi zsenge bébitök. Ami olyan gusztusos, hogy ránézve kedved lenne megpaskolni :) Ezt a feliratot keressük
tehát a boltban vagy a piacon „zsenge bébitök” vagy pl. nálunk a CBA-ban
kapható ugyanez a termék „fehér cukkini” néven is. Nem szeretnék szájba rágós
lenni, de sem fagyasztottal, sem gyalult tökkel, sem érettebb tökkel nem
működik.
A
tököt és az almákat megmossuk, a tököt a zöldséghámozóval meghámozzuk, félbe vágjuk. Fel sem
merül a kérdés, a zsenge magokat és a körülöttük lévő húst is felhasználjuk. Ha nagy magokat találsz a
tökben, akkor nem sikerült zsenge bébitököt venned. :( ezt a tököt egy másik ételhez kell felhasználnod. Az almák magházát kivágjuk,
esetleg meghámozzuk. Elővesszük a salátástálat, beleállítjuk a V-gyalut, elővesszük a V-gyalu kisebb pengéjét, amelyiken két sorban vannak a fogak (kb. akkora méretet kell kapnunk, mint az
uborka a tzatzikiben). Ha nincs V-gyalud vagy más reszelőd, akkor egy éles nagy méretű késsel hosszúkás, nagyon vékony csíkokra vágd az almát és a tököt. Egy kis csipet sóval megsózzuk és picit magára hagyjuk.
Egy marék diót durvára vágunk a vágódeszkán egy nagyobb, éles késsel . A
durvára vágás kb. azt jelenti, hogy 6-8 kisebb darabra vágunk egy fél
diószemet. Ezután a serpenyőben megpirítjuk bárminemű zsiradék nélkül,
szárazon, a legkisebb lángon, pár perc alatt. A diódarabokat folyamatosan
kevergetjük, löködjük a fakanállal, nehogy odakapjon. Figyelj az illatokra! Kellemes
pirított illatot kell érezned. Ha égett szagot érzel vagy fekete színű lesz a
dió, akkor azonnal húzd le a tűzről és öntsd egy hideg tányérra. Jegyezd meg az
illatot. Legközelebb tudni fogod, hogy melyik lesz az az utolsó pillanat,
amikor még épp nem égett oda. A diót a salátára öntjük és beízesítjük: egy kiskanál
olívaolajat, pár csepp citromlevet és egy kiskanál mézet csorgatunk rá.
A citromlevet közvetlenül facsarhatjuk a tál felett, csak arra ügyelünk, hogy a mag ne menjen bele. Ha már belement, egyszerűen szedjük ki :) Összekeverjük, megkóstoljuk, tovább ízesíthetjük. Friss, édes salátát kapunk.
Azonnal fogyasztható, de pár óra hűtőben pihenés jót tesz neki. Másnap már nem
annyira friss, de még finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése