2013. július 5., péntek

Körtés cukkini saláta



Hozzávalók:
2-3 zsenge cukkini
2 puha, édes körte
50 gr reszelt mandula
1 kiskanál olívaolaj (nem az extra szűz, hanem a főzős)
1 jó nagy csipet só
pár csepp citromlé (frissen facsart, valódi citromból)

Eszközök:
V-gyalu vagy más reszelő, zöldséghámozó, kis éles kés, egy nagy salátás tál, egy kiskanál, saláta keveréséhez egy villa, egy kisebb serpenyő, fakanál

Variációk egy témára – ez az előző tökös almás saláta továbbgondolása. Íme a recept ugyanolyan részletességgel, mint az előző.

Megjegyzem, hogy már joghallgató koromban is idegesítettek az olyan törvények, amik tele volta utaló szabállyal: „lásd a 236. § (1) b, pontját”. Kedves jogalkotó! Legközelebb kopizd ide, hogy ne kelljen lapozgatni tanulás közben, köszi! Ugyanígy sikítani tudnék, amikor egy receptkönyv flegmán odadobja nekem, hogy „a tojás sárgájából és a maradék tejből sűrű mártást főzünk, (lásd az Édes mártásoknál)” vagy „ugyanúgy készül, mint a sóskamártás, csak nem rántással, hanem habarással”. És az arányok, a főzési idő, az eltérő tuti tippek hol maradnak kérem? Egyik kezemben a szakácskönyv, másikban az egyik gyerek keze/cumisüvege/kedvenc állatkája, a harmadikkal kellene lapozni a szakácskönyvben, miközben remélem, hogy a másik gyerek biztonságos helyen matat a lakás másik végében…

Szóval, a cukkinit és a körtét megmossuk, meghámozzuk (a cukkinit célszerűbb a zöldséghámozóval, a körtét a kiskéssel), félbe vágjuk őket és a körték magházát eltávolítjuk. A cukkini magját és azt őket körülölelő húst is meghagyjuk. Ha nagyok a magok, akkor sajnos már nem zsenge a cukkini. Sebaj! Kapard ki a magokat egy kis kanállal, így is működni fog a recept. A V-gyalun egyforma méretűre reszeljük a cukkiniket és a körtéket a V-gyalu kisebb pengéjével (kb. akkora méretet kell kapnunk, mint az uborka a tzatzikiben, vagy mint a tökös almás salátában :) ). Ha a körte nagyon puha, akkor késsel vágjuk fel, ne a gyalun kínozzuk. Egy jó nagy kis csipet sóval megsózzuk és picit magára hagyjuk. A mandulaforgácsot a serpenyőben megpirítjuk bárminemű zsiradék nélkül, szárazon, a legkisebb lángon, pár perc alatt, folyamatosan kevergetjük a fakanállal vagy nagyon hozzáértő arcot vágva rázogatjuk. Ha már kicsit barnulni kezd, kavarunk rajta párat és lehúzzuk a tűzről. A mandulát a salátára öntjük és beízesítjük egy kiskanál olívaolajjal, és pár csepp citromlével (közvetlenül a tenyerünkből a salátára csepegtetjük, a magot nem!). Összekeverjük, megkóstoljuk, tovább ízesíthetjük.   

Önmagában is nagyon finom, de tovább fejleszthető egy kis fűszerezéssel (csak leheletnyi mennyiségben!):
kóstoltuk fahéjjal - ettől édesebb lett az összhatás,
 gyömbérrel - pikánssá teszi,
szerecsendióval - ez a sós ízt emelte ki, és
 szegfűszeggel is - jó házasítás a körtével.

Variálható továbbá egyéb magvakkal (pisztácia) vagy különlegesebb olajokkal (mogyoró olaj).

A saláta azonnal fogyasztható, de pár óra hűtőben pihenés jót tesz neki. Másnap is ugyanolyan finom.

5 megjegyzés:

  1. :D:D:D:D

    Gabi nem csak a receptjeidet szeretem, de olvasni is nagyon szeretlek. Mentem a salátásokat mindkettőt és már futok is ki a kertbe a zsenge bébitökért és zsenge cukkinikért :). Úgyis sok van belőlük és úgyis ránk fér egy kis saláta :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és szívből örülök, hogy tetszik a blog. Ha rátaláltál a plusz egy hozzávalóra a cukkinis körtéhez, kérlek oszd meg!

      Törlés
  2. Gabóca, olyan jó lenne, ha írnál még, tetszik a stílusod. A receptjeid alapján azért nem neveznélek "tökkezdönek". :) Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erika! nyaralni voltunk a Balcsin, ott nincs net, ezért nyaralt a blog is. De indul a szezon hamarosan! és hidd le, akinek ennyi kérdése van egy új étel kapcsán, mint nekem, az még sajnos nagyon kezdő a témában...örülök, hogy tetszik :)

      Törlés
    2. Szia Gabi! Remélem, jól telt a nyaralás :) A rengeteg kérdés szerintem nem a "kezdőséget" jelenti, hanem a maximalizmust... Tapasztalatból mondom ;) Mielőtt új ételt készítek, általában elolvasok hozzá 10-12 receptet, esetleg megkérdezem anyukámat és/vagy nagymamámat. Pedig nem ma kezdtem a dolgot. Az egész csak érdeklődés meg akarat kérdése szerintem. Várom az új recepteket :)

      Törlés